Als werk ‘fun’ is en ‘doing good’ het doel.

FieldtripCambodiaOver een field trip met  een groene Social Enterprise als resultaat.

Als je hulp gevraagd wordt voor een ‘field trip’ naar Cambodja is dat natuurlijk gaaf. Daarmee een nieuwe strategie realiseren is nog veel gaver.

Business Modellen doorgronden en challengen blijft boeiend.  Welk probleem wordt hier opgelost? Voor welk specifiek segment?  Wat is ‘key’ in de operatie?  Hoe effectief kanaal gebruikt?   Het plan voor een introductie van E-MotorBikes in Cambodja riepen bij mij vragen op.  Elektronisch vervoer voor ontwikkelingslanden? Verkoop via traditionele bikeshops? Introductie zonder financiële overheidssteun. Ik had twijfels maar ook een vliegticket. Drie dagen  ‘out of the building’. Op zoek naar een betere strategie. Mooi toch?

Phnom Penh, een stad aan de Mekong rivier. Vrij van heuvels met wegen in een mooie matrix met hier en daar een brede hoofdweg.  Te vinden is een handje vol genegeerde stoplichten, wegen bomvol brommers, tuktuks, vrachtauto’s en prijzige terreinwagens. Middenklasse auto’s en openbaar vervoer zijn afwezig. De behoefte aan brommers is duidelijk. Honda doet goede zaken. Yamaha heeft een ‘Buckler-moment’ gehad en is daarna niet meer terug gezien.

Hoogst op de publieke agenda staat welvaartsgroei. Schone lucht en ‘CO2-uitstoot’ is westerse luxe.

Is een sprong van onstuimige ontwikkeling naar duurzame groei mogelijk?

China bouwt een eco-stad zonder tankstations. Alles nieuw en in één keer groen. Voor Cambodja is dat een brug te ver.Er is een te kort aan overheidsmiddelen en nog geen urgentie (de lucht is nog te schoon)

Het viel op dat brommers meestel twee of meer personen vervoerden. Op centrale plekken wachten brommertjes en een paar tuktuks. Taxi’s en bussen zijn afwezig. De brommertaxi-markt is het meest gebruikte vervoersmiddel.

En wat als? 

IMG_7371Wat zou er gebeuren als de brommertaxi’s over zouden gaan op groen rijden? Als ze herkenbaar zouden zijn? Als een perfecte ervaring gegeven kan worden?

Als de E-Moterbikes als taxi’s geïntroduceerd worden? Verder ontwikkeld met fabrikanten en een plaatselijke universiteit? Als zo de perceptie verbeterd en het perfecte ontwerp getoond kan worden.
Met steun van de lokale overheid in de vorm van regelgeving en vergunningen kan dit werken.

 

Kan dit bijdragen aan een schonere stad èn welvaartsontwikkeling? Zou een Social Enterprise in dit geval werken?

Ik denk van wel. Mijn business vrienden inmiddels ook… Nu nog even doen.

 

P.s. Zin om te denken/helpen.  Heb je suggesties of handige connecties?  

We zoeken naar:

1. Ingangen voor een Europese subsidie
 2. Contact binnen een Technische Universiteit
 3. Hands on hulp in Phnom Penh

We horen het graag!

 

 

One thought on “Als werk ‘fun’ is en ‘doing good’ het doel.

 1. Ha mister,

  Lekker bezig jij zeg! Krijg helemaal energie als ik je berichten lees. Gaaf hoe je zo aan het experimenteren blijft, én in beweging bent om dingen te ondernemen en waar te maken (ipv alleen plannen bedenken in het niks). Gaaf en inspirerend!

  Verheug me erop om ook live je verhalen en ervaringen te horen straks (because I love waarmakers as you know 🙂 En zowieso om jullie weer te zien. Wij zijn al begonnen met aftellen hier hoor 🙂

  Veel succes met verder aan krijgen van je business cards idee en het E-motorbikes initiatief, en see you soon!

  Grtz, ook voor de rest van je fam, Vicky

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.