Leander’s learning by doing agenda

‘Fail fast, learn faster’; het motto van het Lean Startup denken en behoorlijk  van toepassing op mijn situatie.

De methode: snel leren van klant feedback. Bevestiging zoeken van het probleem, vaststellen of hij hier geld aan uit wil geven.

Lean der out of the buildingStartups hebben weinig geld, dus sprinten om meters te maken.  Onder het mantra: ‘get out of the building!’ verdampen psychische drempels. Aan de slag! Test je aannames, zoek de interactie en wel vandaag.

Die vaart spreekt me aan.  Ik kan behoorlijk goed bedenken hoe het zou moeten. Kan modelleren, visualiseren en concepten maken, fijn structuren en documenteren. En als het dan echt tijd wordt voor interactie. Dan groeit het enthousiasme voor een nieuw onderwerp. Met toenemend onbehagen heb ik me zo een aantal maanden verscholen. Tot nu.

Mijn doelstelling voor dit jaar is: “Meer doen met startups en inzicht krijgen in passie door te doen”. De oogst van de laatste paar maanden:

Doing: Natuurlijk, de Wijnvrienden in Nederland. Een lifestyle business. Zou het bijna vergeten dat ik dit inderdaad doe.

Helping : Een aantal startups in mijn omgeving moeten om. Leuk en leerzaam om te helpen. Het is mooi modellen met de praktijk te verbinden en te zien wat effectief is. Het is probleemgestuurd. Ik naar daar is ie weer, structuur. Een “effectieve route.” Een handig stappenplan. Lean lijkt hier in te voorzien.

Developing: De regionale “Lean Startup Machine”-activiteiten komen uit Kuala Lumpur. Hoe mooi is het om hier als mentor mee te draaien? Laten ze nu net op zoek zijn naar betere mentoren, een hechtere mentor-community  en meer continuïteit. Ga ik voor ze regelen.

Teaching  Over het algemeen zijn ‘single funders-afhankelijkheid en Sustainability’ punten van zorg voor NGO’s . Zo ook bij de deelnemers van een NGO Accelerator programma. Als gloednieuw Tandemic-team lid,  mag ik de content-ontwikkeling en bootcamps faciliteren.

In de kern zijn het natuurlijk bedrijfjes. Met een do-good product en een blindspot voor commercie, maar toch. Voor een groep staan met een eigen boodschap is toch een beetje buiten mijn comfort zone. Maar ja; Fail fast, learn fast.

Lean Learning by doing: BusinessModel.Guru en de ‘Lean Cardshop’ twee eigen startups. De Cardshop is nieuw. Okay, doe ik het weer. Kan het toch niet laten. ‘DHL voor Businesscards’ is het concept. Design yourself, order online service & get home delivery.

Het is echt een probleemgedreven idee en goed schaalbaar. Het plan: concept testen aan de hand van de Lean Startup methode.

Writing:  Of de businesscards een kaskraker wordt, valt nog te bezien. Het geeft in ieder geval een schat aan Lean stappen, tools en templates. Ideaal om te delen en over te schrijven. Doen we in deze blog dus.

Als dit alles niet ‘out of the building and the comfort zone’ is, dan weet ik het niet meer….

Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar resultaten en lessen. Ben jij dat ik, dan kan je me volgen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.